A Bűvös Négyes

2014.03.15 13:29

A bűvös négyes

 

(Egy látássérült hobbilovas csodálata és tisztelete a fogatsport iránt!)

 

 „Amely terhet száz ló sem mozdíthat meg, ha egyik balra másik jobbra, egyik hátra másik előre húz; az sokszor négy lónak is enged, mellyek egyformán és egyszerre húznak!”

(gróf Széchenyi István 1828)

 

Gondoltunk-e már arra, hogy jelképesen is felállítsunk, mondjuk, egy négyes fogatot? Mindannyiunk életében vannak akadályok, kihívások, amiket le kell küzdenünk, s a

négy jelképesen befogott paripa segíthet nekünk ebben: nézzük őket sorban.

 

  1. Első lovunk neve Derű. Ha bármilyen kellemetlen helyzetbe kerülünk, sokszor segíthet rajtunk, ha tudunk mosolyogni az adott helyzetben. A derű szeméből sugárzik az optimizmus, s a következő olvasható le róla:

 

„A nevetés az Élet sója. Nevessetek a tévedéseiteken, de okuljatok belőlük, űzzetek tréfát a megpróbáltatásaitokból, de merítsetek erőt belőlük, a nehézségeket tekintsétek vidám játéknak, de küzdjétek le őket!”

(Montgomery, Lucy Maud)

 

  1. Második lovunk neve: Bátorság. Sokszor vagyunk olyan helyzetben, amikor félünk dolgokat megtenni, felelősségteljesen jó döntést hozni, egy-egy kihívást vállalni stb.  Ehhez kell a bátorság, hogy félelmünket legyőzzük. Lovunk szeméből leolvasható:

 

"A bátorság nem félelemnélküliséget jelent. A bátor azt teszi, amit kell, még ha fél is közben." (Santillanes)

 

  1. Harmadik paripánk neve: Önbizalom. Többször esünk kétségbe, sokszor feladunk dolgokat, már nincs önbizalmunk véghezvinni valamit, főleg, ha már sokszor próbálkoztunk. A sikerélmények hozzák meg bizakodásunkat, s még két gondolat:

 

"Soha le nem mondani

 Soha el nem csüggedni

 Ha kell mindig újra kezdeni"

                   (Kossuth)

 

  "Önbizalom a siker első titka."

(Emerson)

 

  1. Negyedik lovunk neve pedig: Szeretet. Ha igazán szeretünk valakit, sok mindent képesek vagyunk megtenni a másikért, olyan akadályokat is leküzdeni, amikre máskülönben nem lennénk képesek. Milyen ez a szeretet?

 

"Megcélozni a  legszebb  álmot

 Komolyan venni a  világot

 Mindig szeretni és  remélni

 Úgy érdemes a földön  élni"

          (Papp Lajos)

 

"Nemes szép élethez

 nem kellenek nagy cselekedetek

 Csupán tiszta szív

 és sok, sok szeretet."

                       (Pázmány Péter)

 

Még nem emlékeztünk meg a hajtókról és a segédhajtókról, nekik van a legfontosabb szerepük. A hajtónk neve:  Felelősség! Rajta múlik a fogat irányítása, nehogy olyan akadályhoz vigye fogatát felelőtlenül, ahol balesetveszély is lehet, mindannyiunk életét kockáztatva ezzel. Éppen ezért:

 

      "A megfelelő embert a megfelelő helyre."

 (Layard Austen)

 

Végül, segédhajtónk neve: Kiegyensúlyozottság, hiszen neki kell egyensúlyban, harmóniában tartani a fogatot, komoly, fontos munka.

A béke megőrzése érdekében tehát:

 

      Akinek a szekerén ülsz, annak a nótáját fújjad.

       (magyar közmondás)

 

Mind lovainkra, hajtóinkra, s fogatunkra legyen még jellemző két fontos gondolat:

 

„A győzelem csak akkor jelent valamit, ha boldogsághoz vezet.”

(Roberto Shinyashiki)

 

"Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen."

(Széchenyi István)

 

Szívből remélem, hogy a fent csokorba szedett gondolatok segítenek, ha úgy érezzük, elakadtunk, elbizonytalanodtunk. A hangsegítség mellé társuljanak az idézett szavak szósegítségként!

 

Hajrá Magyarok!

 

Árvay Mária