Csak így tovább, lelkesen!

2015.01.17 11:02

Csak így tovább, lelkesen!

"Amikor törődsz azzal, amit csinálsz, a lelkesedés célba juttat. Amikor lelkes vagy, akkor nem kell, hogy más motiváljon téged."
(Andrew Matthews)

Nagyon szeretem a lelkes emberek társaságát, köztük lenni csodálatos dolog.
Akinek megvan az adottsága ahhoz, hogy lelkesen meséljen valamiről, valóban teljes átéléssel teszi! Játszik a hangjával, fel-felemeli, szinte szárnyal. Valami öröm és vidámság vibrál benne. A csillogó szemeket is látni ilyenkor, a kipirult arcot, a hevesen gesztikuláló személyt.
 Ha sikerül az illetőnek felkeltenie érdeklődésünket lelkesedése tárgya iránt, már meg is született a kapcsolat. Aki rajongással szeretne továbbadni nekünk valamit, mi is átvesszük elragadtatását és szívjuk magunkba a tudást, mint a szivacs. Csak legyen meg a közös érdeklődési kör!

Olyan jó hallgatni, ahogyan a szülők élvezettel olvasnak fel gyermekeiknek, válaszolnak kifogyhatatlan kérdéseikre. A játékos ötletekből mindig van a raktáron!

Öröm vegyül a strandolók hangjába, ott bujkál a játékosság. A vidámparkban is ott a visszafojtott izgalom – ezek mind akkor érnek valamit, ha lelkesedés a forrásuk.

Emlékszem, egyetemistaként több érdekes előadást hallgattam. A tanár úr nem éppen könnyű témáról tartott előadásokat: az angol nyelv fonetikáját senki sem nevezheti könnyen elsajátítható anyagnak. Előadónk azonban olyan hévvel és elragadtatással tudott beszélni több száz hallgatósága előtt, hogy még most is, több év távlatából, hallani vélem a hangját. Nála senki sem küszködött az ásítással, érdeklődve figyeltünk!

Számos olyan emberrel találkoztam már, akinek a lelkesedése magával ragadott, magam is belecseppentem a vonzáskörébe.

A lelkesedés elhivatottsággal párosul! Amibe így vetjük bele magunkat, annak kitartó, kemény munka lesz az eredménye. Jöhet bármilyen nehézség, akadály, aki lelkes, megküzd vele. Még akkor is végigcsinálja, amibe belekezd, ha nehézségek tornyosulnak az útjába!

Szerencsésnek mondhatom magam, mert több olyan oktatóval találkoztam már, akik úgy tudták nekem átadni tudásukat, hogy érződött az elhivatottságuk, lelkesedésük, sikerült felcsigázniuk az érdeklődésemet. Ha már ketten lelkesedtünk, egymást feltöltöttük, így az energia kimeríthetetlen volt. Ha valamelyikünk lankadni látszott, mindig ott volt a másik, aki helyreállította az egyensúlyt! A lelkesedés együtt jár az optimizmussal és az örökké élő reménnyel!

Nagyon szeretek a tévében versenyeket nézni, ahol a nézők buzdítják a versenyzőket! Nincs ennél szebb dolog! Ez erőt ad a sportolónak, a fellelkesült közönség újabb lendületet nyújt! Ilyenkor könnybe lábad a szemem még akkor is, ha az adott sporthoz nem értek, de érzem az együtt szurkolás örömét!

Színházban is csodát tud tenni a fergeteges vastaps, a magával ragadó hangulat, ami mindent elsöpör! Pedig hányszor, de hányszor kell ugyanazt a darabot előadni, mégis a közönség lelkesedése megmarad, s ebből lehet töltekezni!

Csak egy vágyam van! Ne engedjük kihalni életünkből a lelkesedést! Ne hagyjuk, hogy a sok, nehézséggel teli időszak lerombolja, ami még megmaradt nekünk! A felnőttek is visszatalálhatnak gyermeki énjükhöz, ha tudják, van miért lelkesedni.

Akinek sikerült megszerettetnie azt, amivel éppen foglalkozik, akár hivatás, akár hobbiként, már nem élt hiába!

Legyen egy képzeletbeli lámpánk, a lelkesedés lámpája. Ha sötét időszakot élünk, gyújtsuk meg, mert ott a fény az alagút túlsó oldalán!