Szósegítséggel szolgálók

2014.03.16 08:26

Szósegítséggel szolgáLÓk!

 

Lovas a sötétben az, akinek teljesen nélkülöznie kell a látás örömeit. Lovas a sötétben az, aki nem érzékelheti lovának kecses mozgását, szőrének csillogását, e nemes állat testbeszédét. Két útja mégis van, hogy a lovak közelségét élvezhessem. Amikor hobbilovasként nyeregbe szállhatok, végigsimíthatom lovam nyakát, átvehetem mozgásának ritmusát, testemmel érezhetem minden mozdulatát, oktatóimtól sokat tanulhatok – nincs is ennél csodálatosabb dolog!

Amikor azonban „nyeregtől távol”, „nézőként” részese szeretnék lenni egy nagyszabású versenynek, lovas rendezvénynek, de a szemem  semmilyen értékes információt nem tud számomra közölni, s már-már feladnám, jön a segítség!

A másik összekötő kapocs köztem és a ló között, amelyről részletesebben szeretnék írni, a kommentátorok kezében van! Ők szósegítséggel láttatják az eseményeket! Miként, hogyan? Mi mindent tudhatunk meg tőlük?

Először is az adott verseny helyszínéről árulnak el érdekességeket, a pálya felépítéséről, rövid ismertetést egy-egy fontos szabályról stb.

Egy-egy versenyszám időtartama pár perc, mégis sok információ jut el hozzánk a szavak szárnyán. Kommentátorainktól megtudhatunk több mindent az adott versenyző múltjáról és jövőbeli terveiről, lovának pedigréjéről, az állat kiemelkedő képességeiről. Közben pedig a szavak közé kell csempészni az adott versenyszám mozzanatait—pl. történik-e verőhiba vagy ellenszegülés, sérülés, időtúllépés, elengedett és átengedő-e a ló, hogy csak a legfontosabbakat említsem!

Peregnek az események, de a szavaknak is van ám hatalma! A versenyszellem izgalma rám is átragad, főleg akkor, ha a szósegítséget némi hangsegítség is követi. Ez nem más, mint a közvetítő hanglejtése, hanghordozása, a szavak érzelmi töltete. Ilyenkor megállapítható a kommentátor lelkesedése. Hangjának komolysága szakértelmét tükrözi. Győzelem esetén a hangszín is magasabb. A hanghordozás megmutatja azokat az empatikus érzelmeket, melyekkel ráhangolódnak a közvetítők a versenyekre. Azt is tudják finoman érzékeltetni, micsoda kapcsolatra van szükség ló és lovas között ahhoz, hogy ilyen remek teljesítményekre legyenek képesek.

Ha figyelünk, híres és érdekes lóneveket is hallhatunk, egy-egy szakkifejezés közérthető magyarázatát, egy-egy mosolyt fakasztó megjegyzést.

 

Sejteni lehet, micsoda munka, napi készültség és nagyszabású tudásuk van kommentátorainknak! Nekünk, nézőknek, ilyen sokrétű információval szolgálnak!

Nem győzöm kihangsúlyozni, milyen jelentőséggel bír számomra az ő feladatkörük. Szósegítségeik olyanok nekem, mint lovas kezében a szár—összekötő szoros kapocs a lóval és a versenyek világával.

Szavaikra úgy figyelek, mint ló a lovasára, figyelmesen, fülemet hegyezve.

Köszönöm ezt a nem mindennapi szolgálatot!

Árvay Mária